Dorn methode

De Dorn Methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling. De Dorn Methode richt zich in eerste instantie op het corrigeren van gesubluxeerde gewrichten of verschoven wervels. Gesubluxeerde gewrichten zijn gewrichten waar ruimte in is ontstaan. Deze vind je met name bij de benen, armen en heiligbeen. Gesubluxeerde gewrichten kunnen ontstaan wanneer over een langere periode een verkeerde lichaamshouding is aangenomen of door een val of vertillen.

De Dorn Methode vindt zijn oorsprong in Duitsland. Daar is het reeds een wijdverbreide en bewezen behandelwijze. Dieter Dorn heeft het ruim 30 jaar geleden ontwikkeld.

Het uitgangspunt van de Dorn methode is een verschil in beenlengte. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Je hebt wel even lange benen, maar daar waar het been langer lijkt, is meer ruimte in het heupgewricht. De benen zijn de steunpilaren van het bekken. Dus als deze pilaren ongelijk zijn, staat het bekken ook scheef. Dus bekkenscheefstand. Deze scheefstand zorgt weer voor verschuivingen in de wervels van de wervelkolom.

De behandeling met de Dorn Methode bestaat dan ook uit het eerst corrigeren van het beenlengteverschil. Door de gewrichten van de heup, knie en enkel weer terug te zetten in hun oorspronkelijke positie wordt de beenstand weer gelijk. Daarna worden de wervels voorzichtig op hun plek gedrukt. Tijdens deze correctie beweegt de cliënt zich altijd. Je pendelt met je arm of been of je draait je hoofd naar links en rechts. Deze beweging (dynamiek) is belangrijk tijdens de correctie. Het houdt namelijk de spieren bezig en “leidt ze af”. Zo kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken. De Dorn Methode verschilt daarmee wezenlijk van de chiropractie.

De Dorn Methode is een milde methode die daardoor ook geschikt is voor kinderen. Klachten zoals bekkeninstabiliteit, beenlengteverschil, rugklachten, Kyfose, Lordose, Scoliose, schouderklachten, maar ook migraine/hoofdpijn of blaasontsteking hebben baat bij deze methode.

De Dorn Methode kan gecombineerd worden met de Breuss-masssage. Deze tussenwervelschijfmassage is een zachte, voorzichtige behandeling van de wervelkolom met als doel het ontspannen van het spierstelsel. Deze massage kan als zelfstandige therapie gebruikt worden, maar ook voorgaand aan of ter afsluiting van een Dorn behandeling