Lymfedrainage

Lymfe betekent "helder water". Als je een foto van het lymfesysteem maakt, dan lijkt het ook of het licht geeft. Lymfe haalt niet alleen ziektekiemen en afvalstoffen maar ook spanningen en emoties uit je lichaam. De dingen die er niet in horen of de dingen die niet meer bij je passen. Tegelijkertijd geeft lymfe je ook wie je bent, het geeft je jouw energie. Het lymfesysteem helpt je feitelijk om jezelf te zijn.

De ligging en de werking van de lymfevaten maken een bepaalde massage techniek noodzakelijk. De 'loop' van de lymfevaten maakt bovendien een bepaalde massagerichting noodzakelijk, een richting die op sommige lichaamsdelen behoorlijk afwijkt van 'normale' massagerichtingen.

Manuele lymfedrainage is een zacht pulserende massage waarbij je meegaat met de stroming van het lymfevocht. Het is bovendien een zeer rustgevende en pijnstillende massage omdat je het parasympatische zenuwstelsel stimuleert.

Lymfedrainage is een zeer effectieve manier om in contact te komen met je eigen energie; je afweersysteem te versterken; afvalstoffen en spanningen kwijt te raken en overtollig lymfevocht af te voeren (bij lymfoedemen). Bovendien werkt manuele lymfedrainage ondersteunend bij verschillende ziekteprocessen. Denk hierbij aan ADHD, stressgerelateerde klachten, burn-out, pijnklachten, etc.