Voetreflextherapie

Wat is voetreflextherapie?
Voetreflextherapie, ook wel voetreflexologie of voetreflexmassage genoemd, gaat uit van de gedachte dat de mens een eenheid is van lichaam en geest, het holistische mensbeeld. Als lichaam en geest in harmonie zijn, ervaren wij dit als gezondheid. Bij een verstoring van het evenwicht, spreken wij van ziekte. Ieder mens is uniek, en bij ieder mens zal zich derhalve een verstoring van het evenwicht anders uiten. Mogelijke verschijnselen zijn b.v. hoofdpijn, algehele vermoeidheid, rugklachten, ontregeld spijsverteringsstelsel, depressiviteit. Dit kunnen voorboden zijn van meer ernstige aandoeningen.
Voetreflextherapie creëert ontspanning en helpt zodoende de harmonie tussen lichaam en geest weer in evenwicht te brengen. Het is een veilige methode, die niet alleen naar de klachten (de symptomen van de verstoring) kijkt, maar probeert de oorzaak die er achter zit te ontdekken. Zij helpt inzicht te krijgen in welk gebied de onbalans zich manifesteert.
Een reflexzone komt overeen met (reflecteert in) een ander deel van het lichaam. Op het menselijk lichaam bevinden zich talrijke reflexzones, onder anderen op de handen, oren, rug en natuurlijk de voeten. De basis voor voetreflextherapie is de afspiegeling van het totale lichaam op de voeten. Met andere woorden: alle organen, botten zenuwen en weefsels in het lichaam hebben een reflexgebied of reflexpunt op de voeten.

Wat doet voetreflextherapie?
Voetreflextherapie is een techniek waarbij druk wordt uitgeoefend op de reflexzones en reflexpunten op de voeten om zodoende in de corresponderende lichaamsdelen reacties op te wekken.
Deze therapievorm activeert en ondersteunt het van nature in iedereen aanwezige zelfherstellend vermogen.
Een kort overzicht van wat voetreflextherapie doet:

  • creëert algehele ontspanning en welbevinden.
  • stimuleert de bloedcirculatie.
  • bevordert de zuurstof- en voedingsstofvoorziening alsmede de afvoer van afvalstoffen.
  • verbetert de zenuw- en hormoonfuncties.